Buddysysteem
- Joran van Opsta;
- May 15, 2024
- 4 min read
Hey buddy! Hoe wennen nieuwe kinderen op jouw locatie?
Voor nieuwe kinderen is het altijd even wennen en spannend op de BSO. Veel nieuwe gezichten, een ander ritme dan school en de dag duurt lang voordat ze thuis zijn. Een kind zijn gedachten gaan alle kanten op en ze hebben te maken met veel prikkels op een dag. We noemen dit ook wel figuurlijk gezegd een drempel. Bij het ene kind is het hoger dan bij het andere kind. Sommige organisaties hebben hiervoor een wenbeleid en sommige hebben geen wenbeleid. Het wenbeleid en hoe je het beste kan wennen met kinderen bij de opvang zal ik later in een ander artikel verder bespreken.
Buddysysteem: wat is dat?
Dit systeem is voor mij voortgekomen uit de corona tijd. De 1,5 meter afstandsregel maakte het lastig om nieuwe kinderen te begeleiden op de locatie. De kinderen op deze locatie waren minimaal 8 jaar en we waren bezig met zelfredzaamheid op de groep.
Mijn collega´s en ik mochten niet te dicht bij de kinderen komen, maar kinderen mochten wel bij elkaar in de buurt komen. Dat heeft mij aan het denken gezet, over hoe we iets van negatiefs iets positiefs kunnen maken. Een buddy koppelen, vaak een wat ouder kind koppelen aan een nieuw, jonger kind. En zo is het buddysysteem ontstaan.
Het buddysysteem is een methode dat ontwikkeld is om nieuwe kinderen op de groep sneller te laten wennen. Dit houdt in dat er meer begeleiding vanuit de kinderen zelf komt. De eerste paar maanden van een kind is het belangrijk om goed te wennen. Het is belangrijk dat een kind zich gaat hechten en hierdoor de volgende stap maakt op de groep.
Voor beide kinderen zitten hier veel voordelen aan. Het nieuwe kind leert nieuwe kinderen kennen, zij leren de groepsafspraken en het kind wordt betrokken bij de groep. Het kind (buddy) dat langer op de BSO zit krijgt meer verantwoordelijkheidsgevoel over het nieuwe kind, het zelfvertrouwen neemt toe en het kind (buddy) heeft een voorbeeldfunctie naar het nieuwe kind toe.
Een voorbeeld hoe dit in zijn werk gaat, het kind (buddy) dat langer op de BSO zit vertelt wat de dagindeling is en wat de afspraken zijn op de groep. Het kind (buddy) geeft een rondleiding op de groep, gaat naast hem/haar zitten tijdens het eten en als het nieuwe kind vragen heeft, dan kan hij/zij die altijd kan stellen aan de buddy. Dit gebeurt uiteraard allemaal onder begeleiding van de medewerker. Ze zijn op de achtergrond aanwezig, volgen en vragen na over het proces. De medewerker ondersteunt waar het nodig is en hij/zij laat de kinderen weten dat ze vertrouwen hebben in hun kunnen. Later op de dag praat de medewerker nog met het nieuwe kind om te vragen hoe alles gegaan is en geeft hij/zij de overdracht aan ouders.
De taken van een buddy in het kort:
Vertellen wat de dagindeling is en wat de afspraken op de groep zijn.
De buddy geeft aan dat het nieuwe kind altijd naar hem / haar toe kan komen voor vragen.
De buddy geeft een rondleiding waar alles te vinden is en gaat naast hem/haar zitten tijdens het eten. Dit gebeurt uiteraard allemaal onder begeleiding van de sportleider.
De sportleider is op de achtergrond aanwezig, volgt en vragen over het proces, ondersteunt daar waar het nodig is en laten de kinderen weten dat ze vertrouwen hebben in hun kunnen.
Het doel is dat onze kinderen zich in een fijne klimaat zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en plezier hebben op de BSO. Door het buddysysteem zijn ze bewuster bezig op hetzelfde niveau met een ander en ze worden meer bewust van hun eigen handelen. Dit is belangrijk voor de toekomst van de kinderen en het ik-persoon. Wij willen dat de kinderen zich veilig voelen op de BSO en dat ze worden opgenomen in de groep. Het buddysysteem zorgt ervoor dat kinderen sneller wennen en dat beide kinderen zich sneller ontwikkelen op de locatie. En dat is toch wat je wil!
Hoe pak je dit aan met verschillende leeftijden op je locatie?
Leeftijd 4 tot 6 jaar:
Je voert een gesprek met het nieuwe kind en de buddy.
Je legt goed uit wat de buddy moet doen voor het nieuwe kind en vertelt stap voor stap het proces.
De buddy gaat naast het nieuwe kind zitten met eten, ze spelen samen en de buddy blijft samen met het nieuwe kind.
Je begeleidt dit proces en je vraagt tussendoor met de kinderen hoe het gaat met het buddysysteem.
Dit proces herhaal je een aantal weken.
Overdracht met ouders van het nieuwe kind is heel erg belangrijk. Communiceer het proces goed door met de ouders en vertel hoe het gaat.
Het is handig om een aantal kinderen als buddy te laten fungeren. Zodat een buddy dit een aantal keer gedaan heeft.
Leeftijd 7 tot 13 jaar:
Je voert een gesprek met het nieuwe kind en de buddy.
Je legt goed uit wat je van de buddy verwacht en het nieuwe kind kan verwachten van de buddy.
De buddy geeft een rondleiding en vertelt wat belangrijk is voor jouw groep. Zoals afspraken en dagindeling.
De buddy gaat naast het nieuwe kind zitten met eten en introduceert het nieuwe kind aan de andere kinderen.
Je begeleidt dit proces en vraagt aan het einde van de dag hoe het gaat met het buddysysteem.
Dit proces herhaal je een aantal weken.
Overdracht met ouders van het nieuwe kind is heel erg belangrijk.
Je kan hiervoor verschillende buddy´s aanwijzen. Je kijkt welke kinderen goed bij elkaar passen.
Comentários